Hírek


Nyitóoldal > Hírek > Változó cégjog - A kft. után jön a kfc.

Változó cégjog - A kft. után jön a kfc.

2009.09.21


replica rolex submariner 43mm replica chopard racing superfast audemars piguet royal oak replica breitling replica
Januártól alapíthatók az egyéni cégek

Új cégformákat,

a korlátolt felelősségű
illetve
a korlátlan felelősségű egyéni cégeket

vezeti be cégjogba a Pénzügyminisztérium törvénymódosító javaslata, amely pénteken került fel az Országgyűlés honlapjára.

1 - Könnyítés az egyéni vállalkozóknak – de kizárólag elektronikus úton lehet majd eljárni

Az indítvány első fele a már létező egyéni vállalkozói státusz alapításának feltételeit könnyíti. Az egyéni vállalkozás elindításához ma még a körzetközponti jegyzőhöz kell fordulni, az igazolványt jordan outlet pedig 10 ezer forint illeték kifizetése után adják ki. A jövő évtől viszont nem lesz kötelező kiváltani az igazolványt, elég lesz bejelentést tenni, ami után díjat sem kell fizetni.
Egy megkötés van, kizárólag elektronikusan lehet majd intézkedni. Azonban nem mindenki rendelkezik a megfelelő feltételekkel, vagy készségekkel.

Segít a jegyző – ha nincs e-hozzáférés

A törvény előkészítői is gondoltak rájuk: nekik fel kell keresniük a jegyzői irodát, ahol az ügyintéző teremti majd meg a kapcsolatot az Ügyfélkapuval. Ezt az utat tehát nem lehet megspórolni. Az e-ügyintézéssel néhány perc alatt hozzájut a vállalkozó az adószámához és a statisztikai számjeléhez.

Az adó és járuléktartozás már nem akadály

Lényeges változás, hogy azok is létesíthetnek egyéni vállalkozást, akiknek lejárt adó- vagy járuléktartozásuk van. A tárca szerint ugyanis a köztartozásokat a már meglévő szabályok következetes betartásával kell szankcionálni, nem a vállalkozási tevékenységtől való eltiltással. Szüneteltethető tevékenység Jó hír lehet a szezonális szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásoknak (például a balatoni büféseknek), hogy szüneteltethetik a tevékenységüket, melynek minimális ideje egy hónap. Erre az időszakra nem kell járulékot fizetniük, szemben a mostani szabályozással. Egyéni cég Aki nem elégszik meg a vállalkozói léttel, céget is alapíthat. Erre most is van mód, de annak jogalanyisága semmiben nem tér el az egyéni vállalkozóétól, ezért kevesebb, mint 2000-en választották eddig. A javaslat ezért megpróbálja tartalommal feltölteni ezt a cégformát. Az egyéni cég kötelezettséget vállalhat, perelhető és maga is pert indíthat. Kiterjed rá a cégtörvény, a csődtörvény és a számviteli törvény is.

Vagy egyéni cég – vagy egyéni vállalkozás

Ilyet céget alapító okirattal csak egyéni vállalkozó létesíthet, viszont ebben az esetben a nyilvántartásból törölni kell az egyéni vállalkozást.

Jegyzett tőke - 200 Ft alatt csak pénz

A jegyzett tőke 200 ezer forint alatt csak pénzbeli hozzájárulás lehet, e fölött nem pénzbeli (például apport) hozzájárulást is engedélyeznek, amit azonnal a cég rendelkezésére kell bocsátani. Az alapító csak egy ilyen céget hozhat létre, abban társa nem lehet (néhány kivétellel), de a cégügyek kezelésével ügyvezetőt bízhat meg.

Egyetemleges felelősség

Az alapításkor, illetve a vállalkozás törlésekor fennálló tartozásokért az egyéni cég, és az azt létrehozó természetes személy egyetemlegesen felelnek. Az egyéni cég gazdasági társasággá alakulhat, viszont nem lehet "visszavedleni" egyéni vállalkozássá.

Egyéni cég – korlátlan vagy korlátolt felelősség?

A cég korlátlan (rövidítve ec.) vagy korlátolt (rövidítve kfc.) felelősséggel rendelkezhet. Előbbi esetben, ha a cég vagyona nem fedezi a kötelezettségeket, a tag saját vagyonával korlátlanul felel. Az ilyen cég, illetve annak tagja nem lehet korlátlanul felelős tag egy másik társaságban. A korlátolt cégnél meg kell határozni a pótbefizetés összegét, amelynek erejéig a tartozásért az alapító saját vagyonával felel.

A módosítás nem érinti a már működő egyéni vállalkozásokat, semmilyen adminisztratív intézkedés nem terheli majd őket a későbbiekben.

2 - Védelem a részvénytársaság managementje számára
Cheap Rolex Replica Rolex Replica
A javaslatnak részei a részvénytársaságok életét befolyásoló intézkedések is - amelyek elsősorban a menedzsmentet védik. Ezek között szerepel, hogy a nyilvánosan működő részvénytársaságok részvényesei az alapszabályban úgy határozhassanak, hogy korlátozzák az egyidejűleg visszahívható vezető tisztségviselők számát. (Népszabadság 2009 szeptember 21)

Fórum


Kérdéseit felteheti az email címen, hamarosan megválaszoljuk!


Nyitóoldal > Fórum > Hogyan változott az osztalékjövedelem adózása 2008-ról 2009-re, és ez hogyan érinti a 2009-ben kifizetett, de korábbi évekre vonatkozó oszta

Hogyan változott az osztalékjövedelem adózása 2008-ról 2009-re, és ez hogyan érinti a 2009-ben kifizetett, de korábbi évekre vonatkozó oszta

2009-09-07


Az osztalékjövedelem adózása:

• 2008-ban érvényes szabály alapján:
Kétkulcsos adózás. A tagnak a kivett osztalék (a vagyoni betétje arányában a társas vállalkozás saját tőkéjének az értékelési tartalékkal csökkentett részéből a rá jutó rész) 30%-a után 25%, a fennmaradó rész Gucci outlet után 35% személyi jövedelemadót kell fizetnie. Az osztalék után 14% EHO-t is kell fizetni, de ez az összeg a megfizetett egészségbiztosítási járulékkal együtt maximum 450.000 Ft lehet.

• 2009.01.01-től érvényes szabály szerint:
A vállalkozás tagjának a kivett osztalék után 25% személyi jövedelemadót kell fizetnie. Az EHO mértéke 14%, de ezt a 450.000 Ft-os felső határig kell megfizetni.

A 2009-ben kifizetett osztalékot is 25% adó terheli akkor is, ha korábbi évekre vonatkozó, ki nem fizetett osztalékról van szó.

luxury replica handbags hermes kelly replica rolex cellini replica audemars piguet survivor replica rolex daytona replica replica franck muller

Kezdő és kis- vállalkozásoknak

Könyvelés Adótanácsadás
Cégalapítás
Áraink és ajánlatkérés


Elérhetőség

Bp. I.ker. Pauler u. 17.
A Déli pályaudvartól öt percre
Megközelíthető:
18-as villamossal, Metróval,
5-ös, 178-as, 105-ös, 16-os busszal

térkép I. kerület

Számely Gábor
ügyvezető partner
Tel: +36
1 225 15 17


Szenes Katalin
partner
Tel: +36
1 225 15 17


Szabó Éva
vezető munkatárs
Tel: +36
1 225 15 17


Szabó Krisztina számítástechnikai vezető
vezető munkatárs
Tel: +36
1 225 15 17