Hírek


Nyitóoldal > Hírek > Helyi iparűzési adó - változások

Helyi iparűzési adó - változások

2009.09.21


Kiemelt változások:

1) Az IPA-hoz kapcsolódó feladatok átcsoportosítása az állami adóhatósághoz.
2) Az átfogó APEH ellenőrzéseknek várhatóan része lesz az IPA ellenőrzése is.
3) Az IPA-t egyben kell befizetni, azt az APEH osztja szét az önkormányzatok közül

A feladatok átadása 2010-ben még folyamatosan zajlik.
Az önkormányzati adóhatóság felé kell befizetni az iparűzési adó előleget 2010. március 15.-ig, s benyújtani a 2009. évi, 2010. május 31.-én esedékes adóbevallást. Az átmeneti szabályok rendelkezése; miszerint a 2010-et megelőző adóévekhez kapcsolódó adómegállapítási jog 2011. december 31.-én elévül - eddig lesz lehetőség az önellenőrzésre, illetve az adóhatósági ellenőrzés lefolytatására -, jelentős kockázatokat hordoz az állam számára, hiszen az átmeneti szabályok – a vállalkozók számára szinte ajándéknak tűnő – rendelkezése szerint, a 2010-et megelőző adóévekhez kapcsolódó adómegállapítási jog 2011. december 31.-én elévül. Ez annyit jelent, hogy 2011 végéig lesz lehetőség az önellenőrzésre, illetve az adóhatósági ellenőrzés lefolytatására.

Egyszerűsödő adminisztráció mbt shoes

A helyi iparűzési adó vállalkozásokat érintő aspektusai az adózáshoz kapcsolódó adminisztráció csökkentését és az eljárások egyszerűsítését eredményezték. Az új szabályozás legnagyobb haszonélvezői azok a társaságok, amelyek több önkormányzat területén működnek, ezek közül is kiemelten a közszolgáltató vállalatok. Míg korábban minden érintett önkormányzattól be kellett szerezniük a bevallási űrlapokat, majd azokat egyenként kitölteni, postázni, addig az új rendelkezések szerint mindezt egy elektronikusan letölthető és benyújtható bevallással meg lehet majd oldani. Az adózók egy összegben teljesíthetik adófizetési kötelezettségüket az állami adóhatóság felé, majd annak felosztását az egyes önkormányzatok között már az APEH fogja elvégezni a bevallási adatok alapján.

A megosztási számításokra továbbra is szükség van. A könyvelők hogy eztán sem fognak mentesülni az adóalap megosztás bonyolult kalkulációjától, azt változatlan szabályok szerint el kell végezni.
www.puretime-usa.com
Várható hatások az ellenőrzés gyakorlatában

Egyelőre még nem megjósolható, hogy a 2009-es adóévet követő iparűzési adó bevallások ellenőrzésére milyen hatást gyakorol a feladatok átkerülése az állami adóhatósághoz. Feltételezhető, hogy a kis településeken tevékenykedő adózók – akik eddig nem igazán találkoztak iparűzési adó ellenőrzéssel – panaszkodni fognak, hiszen várhatóan az ún. átfogó ellenőrzések keretében lezajló iparűzési adóellenőrzések megszaporodását fogják tapasztalni. Azt sem lehet még előre látni, hogy az állami adóhatóság ellenőrei milyen megállapításokat tesznek majd. Az azonban borítékolható, hogy tartalmuk össze fog kapcsolódni a többi adónemben tett megállapításokkal. githeel.ru

Fórum


Kérdéseit felteheti az email címen, hamarosan megválaszoljuk!


Nyitóoldal > Fórum > Hogyan változott az osztalékjövedelem adózása 2008-ról 2009-re, és ez hogyan érinti a 2009-ben kifizetett, de korábbi évekre vonatkozó oszta

Hogyan változott az osztalékjövedelem adózása 2008-ról 2009-re, és ez hogyan érinti a 2009-ben kifizetett, de korábbi évekre vonatkozó oszta

2009-09-07


Az osztalékjövedelem adózása:

• 2008-ban érvényes szabály alapján:
Kétkulcsos adózás. A tagnak a kivett osztalék (a vagyoni betétje arányában a társas vállalkozás saját tőkéjének az értékelési tartalékkal csökkentett részéből a rá jutó rész) 30%-a után 25%, a fennmaradó rész Gucci outlet után 35% személyi jövedelemadót kell fizetnie. Az osztalék után 14% EHO-t is kell fizetni, de ez az összeg a megfizetett egészségbiztosítási járulékkal együtt maximum 450.000 Ft lehet.

• 2009.01.01-től érvényes szabály szerint:
A vállalkozás tagjának a kivett osztalék után 25% személyi jövedelemadót kell fizetnie. Az EHO mértéke 14%, de ezt a 450.000 Ft-os felső határig kell megfizetni.

A 2009-ben kifizetett osztalékot is 25% adó terheli akkor is, ha korábbi évekre vonatkozó, ki nem fizetett osztalékról van szó.

luxury replica handbags hermes kelly replica rolex cellini replica audemars piguet survivor replica rolex daytona replica replica franck muller

Kezdő és kis- vállalkozásoknak

Könyvelés Adótanácsadás
Cégalapítás
Áraink és ajánlatkérés


Elérhetőség

Bp. I.ker. Pauler u. 17.
A Déli pályaudvartól öt percre
Megközelíthető:
18-as villamossal, Metróval,
5-ös, 178-as, 105-ös, 16-os busszal

térkép I. kerület

Számely Gábor
ügyvezető partner
Tel: +36
1 225 15 17


Szenes Katalin
partner
Tel: +36
1 225 15 17


Szabó Éva
vezető munkatárs
Tel: +36
1 225 15 17


Szabó Krisztina számítástechnikai vezető
vezető munkatárs
Tel: +36
1 225 15 17