Hírek


Nyitóoldal > Hírek > Ingatlanadó- kalkulátor az APEH honlapján

Ingatlanadó- kalkulátor az APEH honlapján

2009.10.10


Ingatlanadó-kalkulátorral igyekszik oszlatni a kormány az új teher körüli homályt. Az adóhatóság számítógépes rendszere öt perc alatt kiszámítja az ingatlan becsült értékét. (MTI, 2009. október 6.)

replica watches Hivatalos ingatlanadó-kalkulátort indít a kormány november 15-től az APEH és az Ügyfélkapu honlapján.

- www.apeh.hu,
- www.magyarorszag.hu

Az itt fellehető űrlap kitöltése után az adóhatóság számítógépes rendszere kiszámítja az ingatlan becsült értékét. A lekérdezés ingyenes lesz, és az online felületen körülbelül öt percet vesz igénybe. A kormány igérete szerint a program egy-két héten belül felkerül a megadott honlapokra.



Hogy működik?

Az érdeklődőknek meg kell adniuk az ingatlannal kapcsolatos főbb adatokat: címet, alapterületet, az épület korát, a felújításának idejét, a közművesítés szintjét és a lakás komfortfokozatát, a lakószobák tájolását és fekvését, valamint az ingatlan fajtáját, illetve megközelíthetőségét. A végeredményt, azaz az ingatlan becsült forgalmi értékét az érdeklődők automatikusan e-mailben kapják meg.



Használatával megelőzhető a bírság?

Az APEH tájékoztatása szerint, ha az adózó az adóhatóság által becsült adatot tünteti fel a bevallásában, akkor az APEH az ellenőrzés során akkor sem bírságolja meg, ha később, az ellenőrzés során esetleg magasabb értéket állapítana meg.



Milyen vagyontárgyak után?

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakán döntött a nagy értékű vagyontárgyak után fizetendő adóról szóló törvényről, a vagyonadó bevezetéséről, amely szerint 2010-től

- egyes lakóingatlanok,
- a vízi és légi járművek,
- valamint a nagy teljesítményű személygépkocsik után

kell adót fizetni.



Kik a bevallásra kötelezttek?

Vagyonadót bevallani a 2010. január 1-jén érvényes tulajdonlást alapul véve, kell minden tulajdonosnak.



Mikortól kell bevallani és fizetni?

Vagyonadót először 2010-ben kell bevallani a 2010. január 1-jén érvényes tulajdonlást alapul véve, befizetni pedig két egyenlő részletben kell, először replica louis vuitton bags a bevallás benyújtásával egyidejűleg, majd szeptember 30-ig.



Mentességek?

A jogszabály szerint minden lakóingatlan adóköteles, ám mentesség illeti meg a tulajdonost,

best replica watches - ha a lakás forgalmi értéke 30 millió forint alatt van, és életvitelszerűen benne lakik, valamint

- mentesül a második lakóingatlan, ha a forgalmi érték 15 millió forint alatt van;

- a harmadik - és e feletti számú - ingatlan esetében azonban a 15 millió forint forgalmi értéket meg nem haladó lakás után is adózni kell.

Fórum


Kérdéseit felteheti az email címen, hamarosan megválaszoljuk!


Nyitóoldal > Fórum > Hogyan változott az osztalékjövedelem adózása 2008-ról 2009-re, és ez hogyan érinti a 2009-ben kifizetett, de korábbi évekre vonatkozó oszta

Hogyan változott az osztalékjövedelem adózása 2008-ról 2009-re, és ez hogyan érinti a 2009-ben kifizetett, de korábbi évekre vonatkozó oszta

2009-09-07


Az osztalékjövedelem adózása:

• 2008-ban érvényes szabály alapján:
Kétkulcsos adózás. A tagnak a kivett osztalék (a vagyoni betétje arányában a társas vállalkozás saját tőkéjének az értékelési tartalékkal csökkentett részéből a rá jutó rész) 30%-a után 25%, a fennmaradó rész Gucci outlet után 35% személyi jövedelemadót kell fizetnie. Az osztalék után 14% EHO-t is kell fizetni, de ez az összeg a megfizetett egészségbiztosítási járulékkal együtt maximum 450.000 Ft lehet.

• 2009.01.01-től érvényes szabály szerint:
A vállalkozás tagjának a kivett osztalék után 25% személyi jövedelemadót kell fizetnie. Az EHO mértéke 14%, de ezt a 450.000 Ft-os felső határig kell megfizetni.

A 2009-ben kifizetett osztalékot is 25% adó terheli akkor is, ha korábbi évekre vonatkozó, ki nem fizetett osztalékról van szó.

luxury replica handbags hermes kelly replica rolex cellini replica audemars piguet survivor replica rolex daytona replica replica franck muller

Kezdő és kis- vállalkozásoknak

Könyvelés Adótanácsadás
Cégalapítás
Áraink és ajánlatkérés


Elérhetőség

Bp. I.ker. Pauler u. 17.
A Déli pályaudvartól öt percre
Megközelíthető:
18-as villamossal, Metróval,
5-ös, 178-as, 105-ös, 16-os busszal

térkép I. kerület

Számely Gábor
ügyvezető partner
Tel: +36
1 225 15 17


Szenes Katalin
partner
Tel: +36
1 225 15 17


Szabó Éva
vezető munkatárs
Tel: +36
1 225 15 17


Szabó Krisztina számítástechnikai vezető
vezető munkatárs
Tel: +36
1 225 15 17