Hírek


Nyitóoldal > Hírek > Új adókedvezmények hosszútávú befektetőknek

Új adókedvezmények hosszútávú befektetőknek

2009.11.06


A hosszabb távú megtakarításra új adókedvezményekkel serkentené a kedvet a kormány.

Jogszabály tervezetek - adókedvezményekről
Panerai Replica Watches
A parlament a múlt héten általános vita keretében foglalkozott azzal a módosító javaslattal, amely - a többi között - a hosszú távú megtakarítások ösztönzésére vezetne be új szabályokat. Ha a törvényalkotási folyamatban nem változik az elképzelés, és az Országgyűlés is elfogadja az előterjesztést, a tervek szerint januártól jelentős adókedvezményeket kapnak azok a magánszemélyek, akik vállalják, hogy hosszabb időre lekötik megtakarított pénzüket.

Milyen kedvezményben részesülhetünk?

Hároméves befektetés esetén a hozam után (bankbetétek esetében a kamat után) fizetendő, alapesetben 20 százalékos adó helyett csak 10 százalék lenne az elvonás, míg egy ötéves lekötésnél egyáltalán nem kellene adót fizetni. (Ezzel párhuzamosan 2011-től több lépcsőben megszűnne a nyugdíj-előtakarékossági számla kedvezménye, az itt tartott befektetést át lehetne forgatni az új lehetőségekbe.)

A gyakorlatban hogy működik a kedvezmény?

Az új kedvezmény a gyakorlatban úgy nézne ki, hogy a hitelintézettel vagy a befektetési szolgáltatóval tartós befektetési szerződést kötő ügyfél speciális számlára helyezi el a lekötni kívánt összeget, minimum 25 ezer forintot. (Az induló összeg később már csak az időközben elért hozamokkal növelhető, befektetési szerződésből viszont bármennyit lehet kötni.)

Értékpapírt csak forinttért?

A speciális számláról lehet aztán például részvénybe,Panerai Replica Watches állampapírba, befektetési jegybe vagy bankbetétbe fektetni a megtakarítást - azzal a megkötéssel, hogy csak forintban denominált értékpapírokat vásárolhat az ügyfél, vagyis külföldi részvényt vagy befektetési alap jegyeit nem.

Öt évig lekötött bankbetét?

A három-öt éves periódus persze nem azt jelenti, hogy ennyi ideig kell egy betétben vagy részvényben tartani a pénzt. (Ilyen hosszú időre szóló bankbetét például nincs is a piacon, jelenleg a három-hat havi lekötések a legkeresettebbek.) A futamidő alatt a befektetések összetétele szabadon variálható, s még csak nem is kell folyamatosan lekötni minden megtakarítást, a lényeg az, hogy a pénz végig a speciális számlán maradjon.

Felvehető-e a lekötött pénz?

Ha valakinek mégis előbb lenne szüksége az így lekötött összegre, természetesen bármikor kiveheti pénzét a számláról, de a három évnél előbb feltört megtakarítások esetében a megszakításig összegyűlt hozam után a jelenlegi kamatadónál is nagyobb, 25 százalékos közterhet kell fizetni - ha az összegnek csak egy részét veszi fel az ügyfél, akkor természetesen csak az arányos rész után.

Hasonló a helyzet, ha valaki például a hároméves periódus végén kiveszi pénze egy részét, a többit pedig még két évre a számlán hagyja: ilyenkor a felvett összeg hozama után kell a tízszázalékos adót megfizetni, míg a fennmaradó, csak az ötéves ciklus végén felvett pénz után már egyáltalán nem kell adózni. A szakemberek véleménye igen eltérő a tekintetben, hogy a törvénytervezet mekkora hatással louis vuitton replica lehet a piacra, abban azonban egyetértés van, hogy ösztönözni kell a háztartásokat a hosszabb távú megtakarítások növelésére. (Az MNB szakértői és a Népszabadság 2009. október 26. cikke alapján)

Kezdő és kis- vállalkozásoknak

Könyvelés Adótanácsadás
Cégalapítás
Áraink és ajánlatkérés


Elérhetőség

Bp. I.ker. Pauler u. 17.
A Déli pályaudvartól öt percre
Megközelíthető:
18-as villamossal, Metróval,
5-ös, 178-as, 105-ös, 16-os busszal

térkép I. kerület

Számely Gábor
ügyvezető partner
Tel: +36
1 225 15 17


Szenes Katalin
partner
Tel: +36
1 225 15 17


Szabó Éva
vezető munkatárs
Tel: +36
1 225 15 17


Szabó Krisztina számítástechnikai vezető
vezető munkatárs
Tel: +36
1 225 15 17