Hírek


Nyitóoldal > Hírek > Szlovákiai vagy romániai telephely cégünknek - érdemes?

Szlovákiai vagy romániai telephely cégünknek - érdemes?

2009.11.07


Adózás a környező fake u-boat fake vacheron constantin fake versace országokban – új könyv székhely keresőknek.

A könyv szerzői szerint, nem mindig igaz az, hogy a magyar vállalkozásoknak megéri áttelepülni a határ túloldalára annak reményében, hogy így lefaraghatnak a rájuk nehezedő adóteherből – így összegezhető az „Adózás a környező országokban” című könyv a tanulsága.

A könyv bemutatásának apropóján Beer Gábor, a KPMG adópartnere, a kötet társszerzője leszögezte: bizonyos esetekben egyáltalán nem éri meg a működés áthelyezése, még a pozitív példaként sokszor emlegetett Szlovákiába sem.

Mikor nem éri meg áttelepedni?

A szerzők szerint, míg például Szlovákiában a társasági adó 19% - ami megegyezik a 2010-től hatályos magyarországi rátával -, addig a veszteség elhatárolására Szlovákiában csak öt évig van lehetőség szemben a magyar szabályokkal, amelyek szerin nincs időlimit. Figyelembe kell venni azt is, hogy a társasági adó alapjából Szlová-kiában nem lehet levonni bizonyos, a holdingok működéséhez kötődő költségeket, míg idehaza igen. És míg az élőmunkára rakódó terhek egyelőre valóban alacsonyabbak északi szomszédunknál, nem mellékes körülmény, hogy az euróban számított bérek viszont magasabbak a hazai színvonalnál.

Mikor éri meg áttelepedni?

A fenti példa tanulsága: csak bizonyos vállalkozásoknak éri meg a „kiköltözés”. Ilyenek lehetnek többek között a finanszírozó társaságok, amelyeknek előnyére válhat a magyar 25 százalékosnál jóval alacsonyabb, 19 százalékos áfa-terhelés. Beer Gábor ezzel párhuzamosan ugyanakkor arra figyelmeztetett: a magyar adójogszabályokban szerepelnek az effektív üzletvezetéssel kapcsolatos elvárások. Vagyis a törvény előtt nem állnak meg azok a megoldások, amikor egy-egy vállalkozás kizárólag a magyarországi adózás elkerülése végett helyezi át a telephelyét más államba, valós tevékenységét azonban Magyarországon fejti ki. Az ilyen esetekben a revizorok erőteljes fellépésére és adóhiány megállapítására kell számítani.

Mennyire változnak az adójogszabályok a szomszédos országokban?

Kérdés az is, hogy az adójogszabályok mennyire változnak az egyes országokban. A szakemberek ennek kapcsán leszögezték: az EU-direktívákra épülő helyi szabályozás minden bizonnyal időtálló, az egyes részletek azonban nemcsak nálunk, hanem az országok többségében igen gyakran módosulnak. Ezért egy külföldön tevékenykedő cégnek mind a hazai, mind az ottani törvények változását folyamatosan figyelemmel kell kísérnie.

A látszólag alacsonyabb adókulcs nem minden

A könyv szerzői hangsúlyozzák, hogy az adókulcsok mértéke „nem minden”, számos részletszabályt kell még figyelemmel kísérni, ami itt is a helyi szabályok részletes ismeretét, továbbá a törvények változásának már hangsúlyozott folyamatos figyelemmel kisérését követeli meg.

Adókulcsok a régió országaiban

A könyv segít eligazodni a környező országok adókulcsaiban: egyebek mellett a közép- és kelet-európai társasági adóteher összehasonlítására is lehetőséget ad. Az adatok szerint
a legmagasabb nominális adóterhelés az ausztriai és a szlovéniai cégeket érinti, itt ugyanis a társasági adó kulcsa 25 százalék. Ukrajnában az idén még 21 százalék ez a közteher, jövőre azonban a horvát szintre, 20 százalékra csökken.
Ezeket az országokat a már többször említett louis vuitton outlet Szlovákia követi a maga 19 százalékával, majd a román 16 százalék következik.
A szerbiai és a bulgáriai vállalkozások e tekintetben igen szerencsésnek számítanak, ezekben az államokban ugyanis csupán 10 százalék a társasági adó mértéke.

Társasági adő kulcsok a kelet-középeurópai régió egyes országaiban

Ausztria 25%
Szlovánia 25%

Ukrajna 20%
Horvát ország 20%

Szlovákia 19%

Románia 16%

Szerbia 10%
Bulgária 10 %

Fórum


Kérdéseit felteheti az email címen, hamarosan megválaszoljuk!


Nyitóoldal > Fórum > Hogyan változott az osztalékjövedelem adózása 2008-ról 2009-re, és ez hogyan érinti a 2009-ben kifizetett, de korábbi évekre vonatkozó oszta

Hogyan változott az osztalékjövedelem adózása 2008-ról 2009-re, és ez hogyan érinti a 2009-ben kifizetett, de korábbi évekre vonatkozó oszta

2009-09-07


Az osztalékjövedelem adózása:

• 2008-ban érvényes szabály alapján:
Kétkulcsos adózás. A tagnak a kivett osztalék (a vagyoni betétje arányában a társas vállalkozás saját tőkéjének az értékelési tartalékkal csökkentett részéből a rá jutó rész) 30%-a után 25%, a fennmaradó rész Gucci outlet után 35% személyi jövedelemadót kell fizetnie. Az osztalék után 14% EHO-t is kell fizetni, de ez az összeg a megfizetett egészségbiztosítási járulékkal együtt maximum 450.000 Ft lehet.

• 2009.01.01-től érvényes szabály szerint:
A vállalkozás tagjának a kivett osztalék után 25% személyi jövedelemadót kell fizetnie. Az EHO mértéke 14%, de ezt a 450.000 Ft-os felső határig kell megfizetni.

A 2009-ben kifizetett osztalékot is 25% adó terheli akkor is, ha korábbi évekre vonatkozó, ki nem fizetett osztalékról van szó.

luxury replica handbags hermes kelly replica rolex cellini replica audemars piguet survivor replica rolex daytona replica replica franck muller

Kezdő és kis- vállalkozásoknak

Könyvelés Adótanácsadás
Cégalapítás
Áraink és ajánlatkérés


Elérhetőség

Bp. I.ker. Pauler u. 17.
A Déli pályaudvartól öt percre
Megközelíthető:
18-as villamossal, Metróval,
5-ös, 178-as, 105-ös, 16-os busszal

térkép I. kerület

Számely Gábor
ügyvezető partner
Tel: +36
1 225 15 17


Szenes Katalin
partner
Tel: +36
1 225 15 17


Szabó Éva
vezető munkatárs
Tel: +36
1 225 15 17


Szabó Krisztina számítástechnikai vezető
vezető munkatárs
Tel: +36
1 225 15 17