Hírek


Nyitóoldal > Hírek > Vagyonosodási vizsgálatok – csökkenő számban

Vagyonosodási vizsgálatok – csökkenő számban

2010.01.08


2010 folyamán megcsappanhat a vagyonosodási vizsgálatok száma, amely maximumát 2007-ben érte el. A korábbi 11 ezerről már tavaly is néhány ezerre csökkent a vizsgálatok száma. Az ellenőrzéseket övező viták azonban még mindig nem csitulnak.fake chopard fake montblanc watches invicta replica

A vizsgálatokat érő vádak és kifogások

Van, aki szerint az adóhatóság módszere úgy, ahogy van, hibás. Van, aki szerint nem, az viszont visszás, hogy az ellenőrzések mindig csak a „kishalakat” érik el. Van, aki sorolja a rossz tapasztalatokat, van azonban olyan érintett is, aki alig talál kivetnivalót a vizsgálatokban.

Ha a vagyonosodási vizsgálatokkal a kormány célja az adómorál javítása volt, akkor az kudarcot vallott. Az adózók szemében ugyanis a hivatali „önkény” egyik szimbólumává váltak ezek az eljárások. Hírnevükön sokat rontott az a néhány eset, amikor a revizorok valóban a mindennapi megélhetéssel küszködőket találták meg. Alig akad olyan ma Magyarországon, akinek e vizsgálatokról az igazságosság és a közérdek jut eszébe, holott eredeti céljuk éppen ez volt: a feketén szerzett jövedelmek felderítése és adó alá vonása.

A legsúlyosabb vádat az utóbbi hetekben Angyal József adószakértő fogalmazta meg, szerinte ugyanis az adóhatóság fiktív forráshiányt generál azzal, hogy a bevételeket a tényleges felmerülésükhöz képest későbbre, a kiadásokat pedig előbbre teszi. Az APEH ugyanis a saját bankszámlára befizetett összeget kiadásnak és vagyonosodásnak, az onnan kivett összeget pedig bevételnek tekinti – véli a szakember.

A revízió valóban a magánszemély pénztárcájának a szemszögéből veszi figyelembe a bevételeket és a kiadásokat – derül ki a hivatal lapunknak küldött válaszából. Az adóhatóság azonban kiszűri a folyószámla-vezetésből és a készpénzes forgalomból adódó párhuzamosságokat – állítják az APEH-nél, és leszögezik: a vizsgálatok lényege, hogy a bevallott jövedelmek fedezetül szolgálhattak-e a kiadásoknak. A vagyonosodási vizsgálatok tekintetében valóban közömbös kell, hogy legyen a saját pénzösszegek mozgatása – szögezte le Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője is. Az adóhivatal korábbi elnökhelyettese sem találkozott azonban még olyan esettel, amikor a revizorok valóban a kifogásolt módszereket vetették volna be a vizsgálatok során.

A vagyonosodási vizsgálatok során bevetett eszközök jogszerűen alkalmazhatók, ám az igaz, hogy az APEH-módszer tételes bemutatására még nem került sor – adott hangot meggyőződésének Vadász Iván, az adókamara alelnöke is. A szakember ugyanakkor számos kifogást fogalmazott meg a vizsgálatokkal szemben. „Bár a jogszabályi háttér már 1991 óta létezik, a becslés mint az adóalap meghatározásának eszköze csak 2007 óta vált általánossá” – mutatott rá. Emlékezetes: Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő erre az évre tízezer vizsgálat lebonyolítását tűzte ki célul az adóhivatal elé, ennek az APEH eleget is tett: 2007-ben 11 095 vizsgálatot be is fejeztek a revizorok.

Célját el nem érő – keveset hozó vizsgálatok

„Az adóhivatal azonban elsősorban a kisvállalkozókat érte el, a szervezett bűnözés és a politikai korrupció ellen nem használta fel ezeket az eszközöket”- vélekednek egyes független szakértők. Abban a számos szakember egyetértett, hogy a vagyonosodási vizsgálatok az APEH kapacitásának jelentős részét lekötötték, így nem jutott elég figyelem más ellenőrzések lefolytatására. Holott többek között az áfa-vizsgálatok általában sokkal többet hoznak az állam konyhájára, mint a vagyonosodási vizsgálatok.

További aggály, hogy a vagyonosodási vizsgálatok csúcsra járatása a szakemberek szerint alig-alig járult hozzá az adómorál javításához. Sokan a hivatal „packázásának” tekintik ezeket az ellenőrzéseket. Nem titok ugyanakkor, hogy az adóhatóság a jövőben már nem ragaszkodik a vagyonosodási vizsgálatok „pörgetéséhez”. Erre utal az is, hogy az ellenőrzések száma már 2008-ban is hatezerre csökkent, tavaly pedig – az első három negyedévi adatok szerint – alig több mint 2500 vizsgálat végére tett pontot az APEH.

Vagyonadó kalkulátor és a vagyonosodási vizsgálat

További kérdéseket vet fel, hogy a következő hónapokban esedékes vagyonadó-bevallások nem szolgálnak-e újabb táptalajul a vagyongyarapodás ellenőrzéséhez. A héten már talán valóban felkerül az APEH honlapjára a régóta ígért vagyonadó-kalkulátor, amellyel az adó alapját képező becsült értéket lehet kiszámítani. Egyes félelmek szerint az adóhivatal az így ölébe hulló adatokat a vagyongyarapodás ellenőrzéséhez használná fel. Ezt azonban korábban már cáfolta Szikora János APEH-elnök, Oszkó Péter pénzügyminiszter pedig még tavaly úgy fogalmazott: az év elején bevezetett vagyonadó nem növeli, hanem csökkenti a vagyonosodási vizsgálatok számát. A jövedelemadó csökkenését ugyanis éppen a vagyonadó ellensúlyozza,omega speedmaster replica így azt az adózók automatikusan befizetik az államkasszának.

A vagyonadó kalkulátor – és az adatok hosszú távú megőrzése

Különösebb aggályokat nem vetne fel az sem,omega replica ha az APEH megőrizné és elemezné a kalkulátorból származó adatokat – hangsúlyozta ugyanakkor lapunk kérdésére Vámosi-Nagy Szabolcs, hozzátéve, hogy az ingatlan-nyilvántartáshoz és az adásvételi ügyletek adataihoz eleve hozzáfér az adóhatóság. (A Világgazdaság 2010 jan. 8.-i száma nyomán)

Fórum


Kérdéseit felteheti az email címen, hamarosan megválaszoljuk!


Nyitóoldal > Fórum > Hogyan változott az osztalékjövedelem adózása 2008-ról 2009-re, és ez hogyan érinti a 2009-ben kifizetett, de korábbi évekre vonatkozó oszta

Hogyan változott az osztalékjövedelem adózása 2008-ról 2009-re, és ez hogyan érinti a 2009-ben kifizetett, de korábbi évekre vonatkozó oszta

2009-09-07


Az osztalékjövedelem adózása:

• 2008-ban érvényes szabály alapján:
Kétkulcsos adózás. A tagnak a kivett osztalék (a vagyoni betétje arányában a társas vállalkozás saját tőkéjének az értékelési tartalékkal csökkentett részéből a rá jutó rész) 30%-a után 25%, a fennmaradó rész Gucci outlet után 35% személyi jövedelemadót kell fizetnie. Az osztalék után 14% EHO-t is kell fizetni, de ez az összeg a megfizetett egészségbiztosítási járulékkal együtt maximum 450.000 Ft lehet.

• 2009.01.01-től érvényes szabály szerint:
A vállalkozás tagjának a kivett osztalék után 25% személyi jövedelemadót kell fizetnie. Az EHO mértéke 14%, de ezt a 450.000 Ft-os felső határig kell megfizetni.

A 2009-ben kifizetett osztalékot is 25% adó terheli akkor is, ha korábbi évekre vonatkozó, ki nem fizetett osztalékról van szó.

luxury replica handbags hermes kelly replica rolex cellini replica audemars piguet survivor replica rolex daytona replica replica franck muller

Kezdő és kis- vállalkozásoknak

Könyvelés Adótanácsadás
Cégalapítás
Áraink és ajánlatkérés


Elérhetőség

Bp. I.ker. Pauler u. 17.
A Déli pályaudvartól öt percre
Megközelíthető:
18-as villamossal, Metróval,
5-ös, 178-as, 105-ös, 16-os busszal

térkép I. kerület

Számely Gábor
ügyvezető partner
Tel: +36
1 225 15 17


Szenes Katalin
partner
Tel: +36
1 225 15 17


Szabó Éva
vezető munkatárs
Tel: +36
1 225 15 17


Szabó Krisztina számítástechnikai vezető
vezető munkatárs
Tel: +36
1 225 15 17