Hírek


Nyitóoldal > Hírek > Magyar ÁFA szabályok az Európai Bíróság vizsgálatának célkeresztjében

Magyar ÁFA szabályok az Európai Bíróság vizsgálatának célkeresztjében

2011.04.15


A magyar áfa-törvény egyes adó-visszaigénylési szabályait vizsgálja az Európai Bíróság az Európai Bizottság által indított eljárás alapján. replica maurice lacroix watches fake porsche design regulator watches fake breguet tradition

Az EU luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön folytatta le a tárgyalást az ügyben, amelynek keretében Brüsszel úgy véli: a magyar szabályozás nincs összhangban a hozzáadottérték-adó uniós rendszeréről szóló irányelvvel, mivel lehetővé teszi a cégek adó-visszaigénylési jogának többszöri elhalasztását, miközben az irányelv ezt csak egy alkalommal engedi meg. A bíróság később hirdet ítéletet a ügyben.

Mint arról lapunk korábban beszámolt,Best Replica Watches a magyar áfa-törvény egyes szabályaival kapcsolatban eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen.

A magyar szabályozás szerint a cégek az államkasszába befizetendő általános forgalmi adó összegéből levonhatják a beszerzéseik után megfizetendő áfát, és amennyiben a levonható összeg meghaladja a befizetendő adóét, a különbözet visszatérítése kérhető az államtól. Ha viszont a cég valamely beszerzésének chanel cruise ellenértékét áfástul ténylegesen még nem fizette meg, az áfával csökkentenie kell az államtól visszaigényelhető adó összegét. Az el nem számolt áfa így csak a következő adó-megállapítási időszakban lesz visszaigényelhető, de akkor is csak abban az esetben, ha a vállalkozás időközben kiegyenlítette a kérdéses beszerzés számláit.

A bizottság szerint - mint az a tárgyalásra készített jelentésből kiderül - a magyar szabályozás azzal is sújtja a vállalkozásokat, hogy az adó értékét az ügylet megfizetéséig mindkét féltől elvonja. Egyes sajtóértesülések szerint a vita százmilliárd forintos nagyságrendű adót is érinthet.

A bizottság 2007 márciusában küldte az első levelet az ügyben az akkori magyar kormánynak, majd miután az ezt követő kétoldalú tárgyalások nem vezettek eredményre, az eljárás folytatódott, és az ügy az uniós bíróság elé került. A tárgyalást előkészítő érvelésében a bizottság úgy vélte, a magyar szabályozás sérti az adósemlegesség elvét, ráadásul azt sem biztosítja, hogy az adóalany "valaha is visszakapja" a különbözetet.

Magyarország ugyanakkor a kereset elutasítását kérte. A védekező érvelés szerint az uniós szabályozás egyértelműen tagállami hatáskörbe rendeli a visszatérítés feltételeinek hublot big bang king replica meghatározását, a szóban forgó nemzeti szabályozás pedig tiszteletben tartja az általános jogelveket. A terhet magyar meglátás szerint valójában kizárólag az értékesítő viseli, ez azonban az uniós jogból következik, ráadásul összeegyeztethető az adósemlegesség elvével. Forrás; Napi Gazdaság ; MTI-Eco; 2011. április 14., www.timecritics.co.uk

Fórum


Kérdéseit felteheti az email címen, hamarosan megválaszoljuk!


Nyitóoldal > Fórum > Csak a munkavállaló kaphat üdülési csekket adómentesen?

Csak a munkavállaló kaphat üdülési csekket adómentesen?

2009-09-07


Nem. Az Szja törvény 1.sz. melléklet 8.3. pontja alapján Üdülési csekk adómentesen adható a munkavállalónak, a munkavállaló közeli hozzátartozójának, az elhunyt munkavállaló közeli hozzátartozójának, a szakképző iskolai replica hublot king power replica rolex daytona audemars piguet royal oak offshore replica replica panerai luminor gmt patek philippe twenty-4 replica tanulónak, a kötelező szakmai gyakorlatát töltő hallgatónak, a nyugdíjas munkavállalónak és az ő közeli hozzátartozójának, azzal a megkötéssel, hogy egy magánszemély a minimálbér összegéig kaphat adómentesen ilyen juttatást. Ha több helyről részesül juttatásban, akkor összesíteni kell a juttatásokat, és úgy kell vizsgálni az összeghatárt.

Kezdő és kis- vállalkozásoknak

Könyvelés Adótanácsadás
Cégalapítás
Áraink és ajánlatkérés


Elérhetőség

Bp. I.ker. Pauler u. 17.
A Déli pályaudvartól öt percre
Megközelíthető:
18-as villamossal, Metróval,
5-ös, 178-as, 105-ös, 16-os busszal

térkép I. kerület

Számely Gábor
ügyvezető partner
Tel: +36
1 225 15 17


Szenes Katalin
partner
Tel: +36
1 225 15 17


Szabó Éva
vezető munkatárs
Tel: +36
1 225 15 17


Szabó Krisztina számítástechnikai vezető
vezető munkatárs
Tel: +36
1 225 15 17