Hírek


Nyitóoldal > Hírek > Az Eva 2011-ben – szinte változatlan

Az Eva 2011-ben – szinte változatlan

2011.04.15


Mégis érdemes áttekinteni a szabályokat

Az egyszerűsített vállalkozó adó (eva) vonzereje az egyszerűségben és a kiszámíthatóságban rejlik. Ezek az adószabályok szinte változatlan formájuk miatt tovább erősítik az eva megbízhatóságát .
A szabályok ugyan csak kismértékben változtak, de a változások miatt mégis érdemesnek tarjuk, áttekinteni az eva főbb jellemzőit 2011-re.

Adókulcs, bevételi küszöb és annak átlépése

Az eva mértéke 30 százalék.
Az eva alany esetében az iparűzési adót továbbra is az adóalap fele után is meg lehet fizetni, vagyis egyszerűbben kifejezve, a szokásos adómérték esetén, az eva alanynál az iparűzési adó 1 százalék.

A bevételi határ átlépésének tételére nem becslés, hanem 50 százalék eva az érvényes. A bevételi határt átlépő utolsó tételnek nincs felső határa ettől még valószínűtlen, hogy azt ilyen drágán is megérje leadózni.

Bevallási határidők, közösségi adatszolgáltatás

A közösségi kereskedelmi kapcsolat esetén (általában tagországbeli adóalanynak való szolgáltatásnyújtáskor) bevallást és ez alapján összesítő elszámolást kell beküldenie az eva alanynak. Ilyenkor – lévén, hogy bevallása az év eltelt hónapjaira, vagyis törtidőszakra vonatkozik, és azt az időszakot követő hónap 20-án kell beadnia, a közösségi adatszolgáltatást az érintett negyedéves időszakra vonatkozóan kell elkészítenie és benyújtania.

A bevételi nyilvántartást vezetők február 25-ig küldik be az éves bevételi adataikról szóló evabevallásukat. A számviteli beszámolót készítő eva alanyok bevallási határideje változatlanul május 31. A betéti társaságok és közkereseti társaságok fitflop outlet beszámolójukat egyszerűbb formában, kiegészítő melléklet nélkül is összeállíthatják.

Az eva alanyok az evabevallásukban fizetnek szakképzési hozzájárulás, de az egyéni- vagy társas vállalkozónak saját maga után ilyen kötelezettsége nem keletkezik. A jellemzően munkavállalók után fizetendő szakképzési hozzájárulás egyszerű, bár időnként furcsa eleme, hogy a keresőképtelenséget, kieső időket is figyelmen kívül hagyja az általános szabály, amely szerint a szakképzési hozzájárulást a minimálbér másfélszeresére kell vetíteni minden munkavállaló esetén.

2011-től büntetlenül lehet szüneteltetni

Megszűnik a kötelező vállalkozói bevétel az EVA alany egyéni vállalkozónál szüneteltetés, GYED és GYES esetén. Az egyéni vállalkozó EVA alany esetében a szüneteltetést a banknak is be kell jelenteni.

Az egyéni cég és az eva szabályai

Az eva alá tartozó egyéni vállalkozás egyéni céggé való válásakor elveszti az eva alanyiságát! Ha ez 2011 során következik be, akkor az egyéni cég 2013.01.01-től lehet leghamarabb eva alany (nem kell azonban 4 évet várnia). A törvény szerint az egyéni cég tagjának korlátlan mögöttes felelőssége korlátolttá válik, az eva alanyiság megszűnik. Megszűnik az eva alanyiság az egyéni cég eladásakor is.

Eva kalkulációk, valós adóterhelés

Az eva adóterhelése továbbra is a legkedvezőbb, hiszen nem kell megfizetni a 25 százalékos áfa összegét és az iparűzési adót csak a bevétel felére kell vetíteni. Rövid fejszámolás után láthatjuk, hogy egy normál áfa köteles, belföldi teljesítés esetén az eva – a kiváltott áfa és iparűzési adó után – csupán 11 százalék adóterhelést jelent.

Evások, több mint 96 ezren fizetik az adót replica panerai blog https://www.paneraiblog.com

Az eva alanyok közel 170 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe ezen a jogcímen. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összegzése szerint idén január első napjaiban 39.117 egyéni vállalkozó és 56.929 társas vállalkozó adózott az eva szerint: ez az egyéni vállalkozások esetében 915 darabos csökkenés tavalyhoz képest, míg 2010-hez viszonyítva 340-nel több az ilyen cég. Az adatokból az is következik, hogy az átlagos bevétel eva alanyonként eléri az 1,7 millió forintot.

Kezdő és kis- vállalkozásoknak

Könyvelés Adótanácsadás
Cégalapítás
Áraink és ajánlatkérés


Elérhetőség

Bp. I.ker. Pauler u. 17.
A Déli pályaudvartól öt percre
Megközelíthető:
18-as villamossal, Metróval,
5-ös, 178-as, 105-ös, 16-os busszal

térkép I. kerület

Számely Gábor
ügyvezető partner
Tel: +36
1 225 15 17


Szenes Katalin
partner
Tel: +36
1 225 15 17


Szabó Éva
vezető munkatárs
Tel: +36
1 225 15 17


Szabó Krisztina számítástechnikai vezető
vezető munkatárs
Tel: +36
1 225 15 17